vrijdag 24 december 2010

De Mekong rivier

De Mekong (naam betekent Moeder-water) ) is  4909 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijke rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.
De Mekong ontspringt in het Tanglagebergte  in China en mondt met de Mekong-dalta uit in de Zuid-Chinese Zee.
In de rivier leeft de grootste soort meerval ter wereld, die met uitsterven bedreigd wordt en waar in gedeeltes van Thailand ondanks een verbod op wordt gevist.
In de boven- en middenloop is de rivier gedeeltelijk bevaarbaar, in de benedenloop is de rivier bevaarbaar tot Luang Prabang in Laos. De Khone-watervallen zijn van belang voor energiewinning; de delta is zeer vruchtbaar voor de rijstbouw.
Met de groeiende behoefte aan elektriciteit in de regio is de rivier bij uitstek geschikt om dit te leveren. In 1993 en 2003 heeft China twee dammen voor elektriciteitsopwekking in de rivier aangelegd en in 2008 zijn er plannen voor nog eens zes dammen, waarvan vier in Laos, een in Thailand en een in Cambodja. Tegen de bouw is verzet aan de gang. Na de oplevering van de Chinese dammen ontstonden er ongebruikelijke verschillen in de waterstanden van de rivier. Men vreest dat meer dammen een desastreus effect zullen hebben op de visstand en de vruchtbaarheid van de rijstvelden.